Állatjólét

Bár az avatatlan szem számára egyszerű folyamatnak tűnhet, míg a szárnyasok tolla, pelyhe az ágyneműbe kerül, valójában igen összetett, komoly eszközparkot és nagy szakértelmet igényel a gyártás.

A procedúra ráadásul több, egymásra épülő műveletből áll, ennélfogva igen hosszú ideig tart. Mindez azért szükséges, hogy a vásárló tökéletesen tiszta, egészséges és a komfortigényeinek leginkább megfelelő párnák, paplanok között hajthassa pihentető álomra a fejét.

A folyamat a szigorúan ellenőrzött állattartási követelmények betartása mellett nevelt jószágok, libák és kacsák tollainak, pelyheinek begyűjtésével kezdődik. Ezeket már a vágóhídon előmosással tisztítják, és csak ezt követően kerülnek a tollfeldolgozó cégek üzemeibe. Itt vegyszeres mosásnak, centrifugálásnak vetik alá az alapanyagot, melyet 110-120 Celsius-fokon való szárítás, majd sterilizálás követ. Az ilyen módon megtisztított toll és pehely már garantáltan baktérium- és vírusmentes.

A következő lépésben precíziós osztályozó gépek válogatják méret szerint a pelyheket és tollakat, hogy azokat azután immár a vevői igények és a célpiacnak megfelelő sztenderdek szerint keverhessék újra. Egyebek mellett ez az oka annak, ha utazásaink során azt tapasztaljuk, hogy például egy ázsiai országban, az Egyesült Államokban vagy éppen Kanadában eltérő keménységű a párna, könnyebb vagy nehezebb a paplan a szállodai szobánkban.